Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Λύθηκε το μεγαλύτερο μυστήριο: Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης;

Μέχρι σήμερα οι φόνοι του έχουν αποτελέσει την πρώτη ύλη για βιβλία και ταινίες, ενώ συχνά έρχονται στο φως νέες πληροφορίες για την υπόθεση. Ένας συνταξιούχος ντετέκτιβ, ο Τρέβορ Μάριοτ, είναι πλέον αισιόδοξος ότι βρήκε το δράστη που ευθύνεται για μια σειρά από εγκλήματα που αποδίδονται στον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο, τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Ακόμα και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, αλλά και ο Λούις Κάρολ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», ακούστηκε ότι ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Εκείνη την εποχή μέχρι και συγγενείς της βασίλισσας Βικτώρια είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για τα αποτρόπαια φονικά...

Ο Μάριοτ ισχυρίζεται ότι έπειτα από έντεκα ολόκληρα χρόνια ερευνών, βρήκε τον ένοχο: πρόκειται για τον Γερμανό ναύτη Καρλ Φάιγκενμπαουμ, ο οποίος, κατά τον ντετέκτιβ, εκτέλεσε τις περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες που αποδίδονται στον Τζακ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στη βρετανική ιστοσελίδα Express, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μέσω των ντοκουμέντων της εποχής, αλλά και των νέων εγκληματολογικών τεχνολογιών που προσφέρονται σήμερα στη Σήμανση, πριν δηλώσει ότι το Χόλιγουντ και η απίστευτη φιλολογία που περιβάλλει πλέον τα έργα και τις ημέρες του κατά συρροή δολοφόνου έχουν διαστρεβλώσει μια για πάντα τα γεγονότα.
Μεταξύ 31ης Αυγούστου και 9ης Νοεμβρίου 1888, πέντε εκδιδόμενες γυναίκες (Μέρι Αν Νίκολς, Άννι Τσάπμαν, Ελίζαμπεθ Στράιντ, Κάθριν Έντοους και Μέρι Τζέιν Κέλλι) μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, όλες στη συνοικία Whitechapel του Λονδίνου.
Η αποκάλυψη της αλήθειας μόνο εύκολη δεν ήταν. Ο ίδιος αναγκάστηκε να σύρει τη Σκότλαντ Γιαρντ στα δικαστήρια το 2011, σε μια πολυέξοδη προσπάθεια για να αναγκάσει την υπηρεσία να του παραδώσει τις χιλιάδες σελίδες των ντοκουμέντων και των μαρτυριών, όπως αναφέρει η Telegraph.
Την ίδια εποχή είναι που μπήκε στο στόχαστρο του δαιμόνιου ντετέκτιβ ο Φάιγκενμπαουμ, ένας ναύτης, το καράβι του οποίου έδενε συχνά κοντά στη γειτονιά όπου έλαβαν χώρα οι ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Express.
Όπως αναφέρει το BBC, τα νέα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως από τις ενέργειες του αστυνομικού φαίνεται να διαψεύδουν τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα θύματα είχαν τα σπλάχνα τους χυμένα έξω, γεγονός που έδωσε στον Τζακ το ψευδώνυμο «Αντεροβγάλτης».
Αυτό οδήγησε τις αστυνομικές έρευνες σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, μιας και αναζητούσαν δράστη με ιατρικές γνώσεις.
Ο Μάριοτ υποστηρίζει ότι ο δολοφόνος ήταν περαστικός από την πόλη ή ταξιδιώτης, την ίδια ώρα που οι ναύτες ήταν γνωστό ότι αναζητούσαν τον πληρωμένο έρωτα που προσφερόταν αφειδώς στη συνοικία Whitechapel.
«Ο Τζακ υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνος για πέντε θύματα, υπήρξαν όμως και άλλοι παρόμοιοι φόνοι πριν και μετά από αυτούς που του αποδίδονται, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική και τη Γερμανία», είπε ο Τρέβορ Μάριοτ στην Express, προσθέτοντας με νόημα ότι η συνήθης αναπαράσταση του Αντεροβγάλτη ως καλοντυμένου τζέντλεμαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από διαπρεπής αστικός μύθος.
Η κριτική δεν λείπει φυσικά από τη θεωρία του Μάριοτ. Στη βιβλιοκριτική του Guardian για το βιβλίο του πάνω στο θέμα που μας απασχολεί, γίνεται λόγος για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ερευνητές που ασχολούνται με τον Αντεροβγάλτη, την έλλειψη, δηλαδή, αποδεικτικών στοιχείων.
«Ο Μάριοτ μετατρέπει την αρχική υπόθεση σε δεδομένο γεγονός, παρουσιάζοντας μια πληθώρα πληροφοριών που δεν καταλήγουν πουθενά», αναφέρει η εφημερίδα.


Περισσότερα: Λύθηκε το μεγαλύτερο μυστήριο: Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης; | E-Radio.gr Blog